Veelgestelde vragen

Wat is de definitie van een aanbevolen makelaar?

Een aanbevolen makelaar is een makelaar die op basis van verkoopstatistieken en bovengemiddelde beoordelingscijfers wordt aanbevolen voor de verkoop van uw woning. Een aanbevolen makelaar heeft -gebaseerd op statistieken van de periode 2013-2016- een bovengemiddelde kans om uw woning met succes te verkopen. De aanbevelingen volgen rechtstreeks uit het algoritme van Aanbevolen Makelaars, hetgeen ontwikkeld is om een zorgvuldig antwoord te geven op de vraag welke makelaars beter dan gemiddeld presteren (op plaatsniveau, postcodeniveau en straatniveau).

Is een aanbevolen makelaar de beste makelaar?

Wie "de beste" makelaar is, is subjectief. Uw ervaring met een makelaar kan geheel anders zijn dan de ervaringen van een ander persoon met diezelfde makelaar. Om die reden spreken wij liever van "een geschikte keuze op basis van aantoonbare prestaties". Het algoritme weegt verkoopprestaties en openbare beoordelingen af en combineert die data om op lokaal niveau tot de conclusie te komen welke makelaars een bovengemiddelde kans hebben om uw woning naar volledige tevredenheid en met succes te verkopen. Daarmee wordt niet gesteld wie "de beste" makelaar is, maar enkel welke makelaars aantoonbaar beter presteren dan andere makelaars.

Waarom worden er geen resultaten getoond als ik mijn gegevens invoer?

Er zijn drie mogelijke redenen waarom u geen aanbevelingen ziet:

  • De combinatie van postcode en huisnummer bestaat niet - corrigeer uw gegevens.
  • Er is onvoldoende data beschikbaar in uw postcode om statistisch onderbouwde aanbevelingen te doen.
  • De makelaars waarvan data beschikbaar is voldoen niet aan de prestatievoorwaarden om aanbevolen te worden.

Hoe wordt bepaald welke makelaars worden aanbevolen?

De aanbevelingen volgen uit het algoritme van Aanbevolen Makelaars. Het algoritme wordt toegepast op een dataset die is opgebouwd in de periode 2013-2016, en resulteert in aanbevelingen op basis van verkoopstatistieken en beoordelingen in openbare reviews. Makelaars waarvan onvoldoende data aanwezig is in onze dataset, komen niet in aanmerking voor een aanbeveling.

Is de ruwe data uit de dataset beschikbaar om te bekijken?

Nee, de ruwe data waarop het algoritme van Aanbevolen Makelaars wordt toegepast, is niet openbaar. Het gevolg daarvan zou zijn dat makelaars die slechter presteren dan gemiddeld daar directe negatieve gevolgen van zouden kunnen ervaren. Het platform Aanbevolen Makelaars heeft niet de intentie om een negatief beeld te schetsen van specifieke makelaarskantoren. Wij richten daarom de aandacht op goede makelaars die bovengemiddeld presteren, zonder daarmee een oordeel te vellen over makelaarskantoren die niet getoond worden.

Is iedere makelaar geïndexeerd in de dataset van Aanbevolen Makelaars?

Nee, niet iedere makelaar is geïndexeerd bij Aanbevolen Makelaars. Om die reden spreken wij in onze statistische vergelijkingen altijd van prestaties van de aanbevolen makelaars versus de overige geïndexeerde makelaars. Er kunnen meerdere redenen zijn waarom een makelaar niet geïndexeerd is. In sommige gevallen heeft de makelaar geen toestemming verleend om verkoopstatistieken te openbaren. In andere gevallen is de beschikbare hoeveelheid data van een makelaar ontoereikend om een aanbeveling te doen. Zodoende selecteert het algoritme enkel makelaars als de vergelijking statistisch voldoende onderbouwd is.

Zijn de aanbevelingsresultaten altijd actueel?

Ja, de dataset van Aanbevolen Makelaars wordt maandelijks bijgewerkt met de nieuwste verkoopresultaten. Op dat moment wordt het algoritme herhaald bij iedere postcode, zodat de aanbevelingen opnieuw berekend worden en zodoende altijd up-to-date zijn.

Op welke bronnen is de dataset gebaseerd inzake beoordelingen?

De dataset is samengesteld op basis van de reviewfunctionaliteiten van Funda.nl en de beoordelingen zoals zichtbaar op WieIsDeBesteMakelaar.nl. Beide websites genieten aanzien en worden beschouwd als betrouwbare bronnen voor kwalitatieve beoordelingen van makelaarskantoren. Bij het bekijken van aanbevolen makelaars kan rechtstreeks worden doorgeklikt naar de reviews op deze websites (indien beschikbaar).

Is Aanbevolen Makelaars een neutraal platform?

Ja, Aanbevolen Makelaars is een neutraal platform. Wij zijn niet verbonden aan brancheorganisaties zoals NVM, VBO of VastgoedPRO. Ook zijn wij niet verbonden aan huizensites zoals Funda, Huizenzoeker en JAAP. Daardoor kunnen wij een neutrale, onafhankelijke positie innemen bij de vergaring en distributie van makelaarsstatieken.

Kan ik mijn vergelijkingsresultaten bewaren?

Als u uw postcode en huisnummer invoert, dan ziet u vervolgens de makelaars die voor uw woning worden aanbevolen. Deze resultaten kunt u bewaren door gebruik te maken van de functionaliteit waarmee u een kopiemail naar uzelf kunt verzenden. U vult uw e-mailadres in en ontvangt een kopie van de resultaten per e-mail, zodat u deze resultaten later nogmaals kunt raadplegen.

Waarom vul ik mijn woningtype in bij het formulier?

Sommige makelaars specialiseren zich in een specifiek type woning in specifieke postcodes. Doordat het algoritme ook kijkt naar de combinatie van makelaarprestaties aangaande de verkoop van specifieke woningtypes, is het mogelijk dat een makelaar een aanbeveling verdient boven een andere makelaar op basis van woningtype-gerelateerde prestaties.

Waarom vul ik een voorkeur in voor snelle verkoop of maximale opbrengst?

In de dataset waarop het algoritme wordt toegepast, wordt geregistreerd hoe snel makelaars woningen verkopen. Hier kunnen aanzienlijke verschillen in zitten. Echter, de verkoopsnelheid is één van meerdere facetten. Als u aangeeft dat u vooral snel de woning wenst te verkopen, dan kunnen de aanbevelingen in sommige gevallen anders uitvallen dan wanneer u kiest voor "Maximale opbrengst".

De bekendste lokale makelaar ontbreekt - hoe kan dat?

De grootste makelaar is niet altijd de best presterende makelaar. Een grote makelaar heeft een groot woningaanbod, maar dat wil niet zeggen dat de makelaar sneller verkoopt of hogere tevredenheidscijfers behaalt in reviews. Daarnaast is het mogelijk dat een makelaar geen toestemming heeft gegeven om verkoopstatistieken openbaar te maken. Zodoende worden alleen makelaars aanbevolen die op meerdere vlakken bovengemiddeld presteren, en is alleen naamsbekendheid en/of een groot woningaanbod niet voldoende om aanbevolen te worden.